Først kan komme ind gennem næsen. Her kan næsehårene forhindre at insekter kommer ind og slimhinden (snot-laget) kan fange støv. Begge er ting vi helt ikke vil have ned i lungerne.
Derefter fortsætter luften ned gennem luftrøret og ned til lungerne
Men hvad er det der trækker luften ned i lungerne?
Når man trækker i Mellemgulvs-ballonskindet øger man volumet omkring ballon-lungerne hvorved trykket bliver mindre på ballonerne der nu har et undertryk som trækker luft ind gennem sugerøret.
I stedet for et plastikbæger kan man bruge en opvaskemiddelbeholder og i stedet for at have en ballon der visuelt viser mellemgulvet kan man trykke beholderen på mave for at vise at man klemmer musklen sammen og når beholderen slapper af får den sin facon igen og ballonerne fyldes.
Man kan også vise hvordan lungerne virker vha. 2 sprøjter eller en næsesuger
Mærk vha. en hånd hvordan luft suges ind og pustes ud.
Læg et barn på rygger og læg et andet barns hånd lige under brystbenet. Få nu det barn der ligger ned til at ånde dybt ind og puste helt ud
Træk vejret ind (inhalerer): Mellemgulvet trækker sig nedad så der opstår et undertryk i lungerne, som så suger luft ind.
Pust ud (eksalerer): Når du puster ud er slapper mellemgulvet af og bevæger sig op på plads herved bliver der mindre plads i lungerne så luften presses ud.
Inde i hver lunge er der et "lunge-træ" hvor hvert "lungeblad" har små "hænder" der fange ilten i luften (21% af luft er ilt). Vores krop har nemlig brug for ilt for at virke. Vores muskler har brug for ilt for at kunne bevæge sig og vores hjerne har brug for ilt for at kunne tænke.
Muskler er nogen den kan trække sig sammen og slappe af (ligesom mellemgulvet) - det er dem vi bruger til at bevæge os.
Der findes mennesker der har lært at holde vejret i 20 minutter af gangen - det er ca. lige så længe som en samling varer.
Vi trækker i gennemsnit vejret 23000 gange om dagen
En voksen persons lunger kan maksimalt indeholde omkring 5-6 liter luft. Men ved normal vejrtrækning indåndes og udåndes kun omkring en halv liter luft per åndedrag. De resterende liter forbliver i lungerne og udgør en restvolumen, som ikke kan tømmes helt.
Hvis man får vand ned i lungerne, kan man få meget svært ved at trække vejret, ligesom hvis man prøver at puste med næsen lukket og munden lukket samtidig – det er ikke rart!
Hvis man putter stor ting i munden kan de sætte sig fast i luftrøret og så kan de være svære at få op. Man kan måske hoste dem op eller bruge Heimlich manøvren
Hvis man får for meget støv i næsen kan kroppen hjælpe med at få det hurtigt ud ved at nyse.
Når man puster et lys ud bruger man mellemgulvet som man også kunne kalde "puste-musklen".